Island.

I början av vintern drog jag och reportern Julia Wiraeus till Island för att jobba.

Redan på flygbussen från Keflavik insåg jag att Island är ett land som är helt jäkla magiskt. Vilket håll man än tittade fanns det ett helt fantastiskt landskap att fota. Och jag slutade aldrig att häpnas under våra dagar där. Att harva motorväg i de här landskapen kändes först som något man aldrig skulle kunna tröttna på. (Men tro mig – det kan man också. Framför allt efter vårt ”hm… jag tror att GPS:en visar fel – vi tar den HÄR vägen i stället” ledde till en omväg på en sisådär dryga två timmar i ingenmansland på tokhungrig mage… Men jaja. Det är en annan historia.)

Under våra dagar där skildrade vi hur den ekonomiska krisen på allvar har påverkat Island och dess medborgare. Vi fick höra många sorgliga historier och ibland riktiga tragedier – men vi möttes också på många håll av en spirande känsla av patriotism, framtidstro och entreprenörsanda.

Läs reportaget här.

Privatpersoners lån är ofta knutna till inflationen. Det är ett isländskt fenomen och har drabbat fårbonden Josefina Sanchez Morell. Hon köpte en hästgård tillsammans med sin sambo Einar Jónsson två år innan kraschen. Då var lånet omkring 12 miljoner isländska kronor eller 770 000 svenska kronor. Nu har lånet ökat med omkring 400 000 svenska kronor.
– Vi amorterar hela tiden men lånet går bara upp. Än har vi inte gått i konkurs, men det är tröstlöst.

Bankkollapsen tog med sig den uppsvällda byggbranschen i fallet och först nu börjar lyftkranarna komma tillbaka. Även om många områden runt omkring Reykjavik fortfarande är halvfärdiga. Leirvogstunga var tänkt att bli en barnvänlig villaförort vid fjällkanten ett par kilometer norr om Reykjavik.
Precis när inflyttningen skulle börja kraschade tre av Islands största banker och nästan en tredjedel av husen lämnades halvfärdiga. Där står de än idag och påminner sina grannar om familjer som förlorat sina hem.

23-årige Arnthór Thorsteinsson har sedan krisen fått allt svårare att få slantarna att räcka. För att spara flyttade han och hans storasyster nyligen ihop med var sitt halvtidsbarn och deras kusin i centrala Reykjavik. Femåriga Ishildur Haraldsdóttir leker i köket när hennes mamma sätter på henne en rosa huvtröja.

– Den här har min kompis tre döttrar haft innan Íshildur. Förut köpte alla nytt, men nu har de flesta inte råd längre, säger Hanna Thorsteinsdóttir

Som sagt. Magiskt.

Annonser