Halva Årets Bild öppen för allmänheten – hur tänkte man här?

Läser med bestörtning på Årets Bilds hemsida att i årets tävling kommer i princip halva tävlingen att vara öppen för allmänheten/icke pfk-medlemmar.

Som jag ser det är detta en ren katastrof och ett stort misstag.

Här är några av anledningarna:

– Årets Bild är en tävling som ligger under Pressfotografernas Klubb. En yrkesorganisation. Tävlingen skall således vara för yrkesverksamma fotografer.

– I dessa tider när tidningarna mer och mer fylls av läsarbilder och stora dagstidningar säger upp sina fotografer – är väl detta ett sätt att skjuta sig i foten. Här borde man i stället HÖJA yrkesfotografens status – påvisa vilken skillnad de gör – och vilket unikt material Sveriges begåvade pressfotografer gör på tidningarna runt om i landet.

– Trovärdigheten – för att gå med i PFK (och tidigare ha fått tävla i PFK) ska man vara yrkesverksam eller student – och det blir därigenom en uns av kontroll att de tävlande håller sig inom branschens etiska riktlinjer. Bilder som allmänheten/icke medlemmar tagit kan så klart vara av samma kvalitet – men det är inte det frågan handlar om, utan det handlar om etik och trovärdighet. Det finns massa saker som yrkesfotografer dagligen tar hänsyn till – källskydd – efterbehandlingsriktlinjer osv…

– Det FINNS redan en MÄNGD fototävlingar för både hobbyfotografer och seriösa amatörer. Detta var VÅR enda tävling. Yrkesfotografernas ENDA tävling. Prisutdelningen och galan är den enda stora branschträff som sker under året. Bevara för tusan det.

Kan nämna en mängd fler orsaker till varför detta är urbota korkat. Men nöjer mig här. Tar mig för pannan och skakar på huvudet…

Annonser